Werkgevers worstelen met overgewicht op de werkvloer

change

Veel werkgevers worstelen met de vraag hoe op te treden bij overgewicht op de werkvloer. Moeten zij werknemers stimuleren of sanctioneren? Enkele ervaringen uit de praktijk.

Er zijn voorbeelden van bedrijven die werknemers die een ongezonde levensstijl hebben sanctioneren of ontslaan. Connexion is een organisatie die hier de nadruk op legt. Verder heeft onderzoek (NOS, 2012) uitgewezen dat 40 procent van de werkgevers vindt dat zij werknemers met een ongezonde levensstijl mag ontslaan. Werkgevers hebben dus een duidelijke mening over hoe ze een gezonde leefstijl kunnen creëren binnen hun organisatie. Het ontbreekt alleen vaak aan draagvlak bij de directie om een dergelijke visie uit te voeren. Een ander probleem is dat de leidinggevenden lang niet altijd capabel genoeg zijn om hun werknemers op een correcte wijze te attenderen op hun overgewicht.

Drempels

Om het probleem van een ongezonde leefstijl aan te kaarten bij werknemers moeten werkgevers eerst over bepaalde drempels heen kunnen stappen. “Daar mag ik me niet mee bemoeien”, “Dat levert veel weerstand op” en “Daar heeft de leidinggevende niks mee te maken!” zijn drempels waar werkgevers tegen aan lopen als ze het thema leefstijl willen aankaarten.

Weerstand

Als een bedrijf zich actief inzet om de leefstijl onder de werknemers zo gezond mogelijk te laten zijn kan er sprake zijn van weerstand onder de werknemers. Deze medewerkers weigeren mee te werken en vormen zo een verhoogd risico voor een bedrijf om door de gevolgen van de ongezonde leefstijl uit te vallen. De werkgever draait uiteindelijk op voor de verzuimkosten van de werkgever. Als werknemers goed functioneren, maar ze hebben (gezien hun ongezonde leefstijl) een groter risico om in de toekomst uit te vallen, in hoeverre hebben werkgevers hier dan nog invloed op? Een arbeidsspecialist zegt hierover het volgende: “Wat privé is moet privé blijven. Dus wat je in privé doet, heeft de werkgever niks mee te maken.”

Ontslaan

Twee kantonrechters hebben zich over het onderwerp een gezonde leefstijl op de werkvloer gebogen en zijn tot de volgende conclusie gekomen. “Een werknemer kan worden ontslagen als hij kampt met overgewicht en hierdoor vaak afwezig is, mits hem voldoende gelegenheid (bijvoorbeeld korting voor de sportschool) is geboden om gezonder te leven”, aldus de kantonrechters.(bron: hrpraktijk)

NOT DVF:

“Duurzame inzetbaarheid is de verantwoording van wekgever en werknemer”. Als de werkgever signaleert dat de werknemer een ongezonde levenstijl heeft, die in eerste instantie misschien niet direct invloed heeft op de prestatie, maar op de lange termijn tot uitval zal leiden, mag de werkgever uiteraard wel werken aan een stuk bewustwording. Preventief werken aan vitaliteit is de specilisatie van De Vitaliteit Fabriek en brengt op eenongewongen manier mensen in beweging. Dit doen we door vanuit de topsport processen bewustwording op de werkvloer te brengen en zodoende de leefstijl te spiegelen aan de dagelijks gevraagde prestatie van mensen. Wat betekent het om onder druk te staan en hoe gaan we daarmee om?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s