Hoe gezond leven uw medewerkers?

Jonge werknemers die net beginnen op de arbeidsmarkt, eten vaker ongezond en roken meer dan 25-plussers. Dat is zorgelijk, omdat we allemaal langer moeten doorwerken en daarvoor voldoende fit moeten zijn. werkgevers moeten hun werknemers meer aanspreken op hun leefstijl en ook hulp bieden bij het afleren van slechte gewoontes.

Uit preventief medisch onderzoek blijkt dat 37 procent van de schoolverlaters en andere jonge werknemers tot 25 jaar zelf aangeeft ongezond te eten; 33 procent zegt te roken. Dat is behoorlijk meer dan bij oudere leeftijdsgroepen, waar het roken rond de 20 procent schommelt en het ongezond eten tussen de 20 en 25 procent.

Het alcoholgebruik is bij jongeren nog laag. In de leeftijdsgroep 15 tot 40 jaar zegt ongeveer 5 procent te veel te drinken. Het alcoholgebruik geleidelijk met de jaren toe. Van de 55-plussers zegt circa 10 procent te veel te drinken.

De cijfers zijn zorgelijk, omdat het gaat om zelf gerapporteerde leefgewoontes van mensen. Men gaat ervan uit dat het in werkelijkheid slechter is gesteld met de leefstijl van de werknemers.

Nu we met de vergrijzing allemaal langer moeten doorwerken, worden gezonde werknemers steeds belangrijker. Maar werkgevers zouden hun personeel vaak nog niet durven aan te spreken op overgewicht of bij een vermoeden van overmatig alcoholgebruik.

Leefgewoontes worden al gauw als een privéaangelegenheid gezien, terwijl deze wel degelijk effect kunnen hebben op het werk. Het zou juist goed zijn als werkgevers hun personeel aanspreken op een ongezonde leefstijl, maar dan moet de baas daarbij ook direct hulp bieden om de problemen aan te pakken.

NOTE DVF: De programma’s van De Vitaliteit Fabriek gaan specifiek in op een aanpak die gericht is op duurzame inzetbaarheid, waarbij bewustwording vanuit de topsport gekoppeld aan een gezonde leefstijl de ingang is. Voor meer informatie kunt u online contact opnemen of bellen met Arco van Veen, 06 51 579638
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s